ΤΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ "ΔΕΣΜΟΣ" ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ. Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΓΙΑΝ. ΜΑΥΡΟΕΙΔΑΚΟΥ

Η είσοδος του βιβλιοπωλείου
Είναι οι στιγμές που νιώθεις ένα σκίρτημα χαράς για την καταγωγή σου. Για την Ελλάδα που μας πληγώνει και την πληγώνουμε. Για την Ελλάδα που ζει μια νέα περίοδο, κρίσιμη στην ιστορία της, χωρίς να το αντιλαμβάνονται ορισμένοι, ενώ άλλοι κοιτάζουν τι έχουν να κερδίσουν απ’ αυτή την κρίση.
Κι’ όμως ο Έλληνας εφόσον βρεθεί σε ένα περιβάλλον όπου αναδεικνύεται η ικανότητα, υποστηρίζεται η γνώση και αναγνωρίζεται η προσπάθεια, μπορεί να επιτύχει πολλά.
Στο Παρίσι στην οδό Βαντάμ (Vandamme) στο υπέροχο Μονπαρνάς (Montparnasse) θα βρούμε το βιβλιοπωλείο Δεσμός. Ένα βιβλιοπωλείο το οποίο δεν πουλάει μόνο βιβλία. Προάγει την Ελληνική γλώσσα και παιδεία, αναδεικνύει τον Ελληνικό πολιτισμό, παράγει γνώση και είναι, όπως ο τίτλος του, ένας πραγματικός δεσμός ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γαλλία.
Παρενθετικά να σημειώσουμε ότι η πολύ μεγάλη πλειοψηφία των Γάλλων πολιτών είναι φιλέλληνες. Αγαπούν τον τόπο που γέννηση τη Δημοκρατία και τις επιστήμες, και αποδέχονται ότι μήτρα του δικού τους πολιτισμού είναι η αρχαία Ελλάδα. Σέβονται την Ελλάδα σε αντίθεση με τους αυτόχθονες που πράττουν το αντίθετο.
Το βιβλιοπωλείο ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 1983 από το Γιάννη Μαυροειδάκο που πασχίζει ακατάπαυστα από τότε να παραμείνει αντάξιο της ονομασίας του, αναλαμβάνοντας το ρόλο του ακαταπόνητου πρεσβευτή της Ελληνικής και Γαλλικής λογοτεχνίας στις δύο χώρες.
Σε αυτά τα 29 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας έχει οργανώσει πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις οι σημαντικότερες των οποίων είναι:
-Εκδηλώσεις διάρκειας μιας εβδομάδας αφιερωμένες στην Ελληνική λογοτεχνία.
-Βραδιές αφιερωμένες σε ποιητές, μυθιστοριογράφους ή μεταφραστές.
-Συζητήσεις, συσκέψεις στρογγυλής τράπεζας, ραδιοφωνικές εκπομπές και εβδομάδες Ελληνικού κινηματογράφου.
Επίσης από το 1997 και μετά ο «Δεσμός» με τη βοήθεια του υπουργείου Πολιτισμού και τη συνεργασία της Ελληνικής πρεσβείας στη Γαλλία, ξεκίνησε την Ελληνική συμμετοχή στο ετήσιο σαλόνι βιβλίου στο Παρίσι (Salon du Livre de Paris). Στις πέντε μέρες λειτουργίας της έκθεσης το προσωπικό του βιβλιοπωλείου ετοίμαζε και διακινούσε στους 200.000 επισκέπτες, πάνω από 200 βιβλία μεταφρασμένα στα Γαλλικά, εκατό και πλέον Ελλήνων συγγραφέων.
Παράλληλα ο «Δεσμός» συνεργάζεται με πολλούς κρατικούς Οργανισμούς στη Γαλλία, μεταξύ των οποίων και το υπουργείο Πολιτισμού στη διοργάνωση εκθέσεων, ενώ βοηθάει δεκάδες δημοτικές και πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες, στις έρευνές τους σχετικές με Έλληνες συγγραφείς.

Ο Γιάννης Μαυροειδάκος (δεξιά) με τους δημοσιογράφους, Νίκο
Αλιάγα και Β. Καραβασίλη σε εκδήλωση του βιβλιοπωλείου
Μαθήματα Ελληνικών

Ο Γιάννης Μαυροειδάκος όμως έχει προχωρήσει και σε μια άλλη εξαιρετικά σημαντική πρωτοβουλία. Σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του βιβλιοπωλείου παραδίδονται μαθήματα νέων Ελληνικών σε Γάλλους που θέλουν να έρθουν κοντύτερα στα Ελληνικά γράμματα. Μέσα στη σεμνή και ωραία διαμορφωμένη αίθουσα περνούν κάθε σχολικό έτος 40 με 50 μαθητές. Όλοι τους φυσικά δε μιλούν στη συνέχεια Ελληνικά, όμως εξοικειώνονται με την Ελληνική γραφή και έρχονται κοντύτερα στην Ελλάδα.
Στα 29 χρόνια λειτουργίας του ο «Δεσμός», μέσα από την καθαρά βιβλιοπωλική δραστηριότητά του, προώθησε λογοτεχνικά κείμενα στα ελληνικά ή μεταφρασμένα στα γαλλικά, βιβλία από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, λεξικά, μεθόδους εκμάθησης της Ελληνικής γλώσσας, χάρτες, τουριστικούς οδηγούς.
Καθημερινά περνούν από το βιβλιοπωλείο Γάλλοι στους οποίους δίνονται πληροφορίες για την Ελλάδα. Είναι χώρος συγκέντρωσης ανθρώπων του πνεύματος και της επιστήμης.
Το τελευταίο τεύχος του περιοδικού Δεσμός με
αφιέρωμα στη Θεσσαλία

Το περιοδικό

Παράλληλα ο Γιάννης Μαυροειδάκος εκδίδει το τριμηνιαίο περιοδικό Desmos / Le Lien, στα Γαλλικά και στα Ελληνικά. Ξεκίνησε την έκδοση το 1999. Έχει 400 και πλέον συνδρομητές, ενώ 300 τεύχη διανέμονται από τα βιβλιοπωλεία.
Ένα εξαιρετικής ποιότητας περιοδικό, ξεχωριστό, το οποίο παρουσιάζει τη ζωή στην Ελλάδα μέσα από το βλέμμα Γάλλων και Ελλήνων δημιουργών, αναφέρεται σε γεωγραφικές περιοχές της χώρας μέσα από κείμενα συγγραφέων, φυσικά υπάρχει βιβλιοπαρουσίαση, καθώς και μικρές μελέτες, άρθρα και αναλύσεις για τη σύγχρονη Ελλάδα.  
Λέει ο κ. Μαυροειδάκος για το περιοδικό: «Τελικά, η προσπάθειά μας με το περιοδικό να συνεχίσουμε και να δυναμώσουμε αυτό που ο Γιώργος Σεφέρης, σ’ ένα κείμενό του γραμμένο στα Γαλλικά το 1944 ονόμαζε “πνευματική συναλλαγή της Γαλλίας και της Ελλάδας” μπορούμε να πούμε ότι πέτυχε.  Είναι αναμφίβολο ότι μαζί με το βιβλιοπωλείο και τις άλλες εκδόσεις του Δεσμού, το περιοδικό Desmos- Le Lien, δημιούργησε ένα πυρήνα πολιτιστικής δράσης, ιδιαίτερα επωφελή για την Ελληνική παρουσία στην Γαλλία.
Όταν γίνονται εκδηλώσεις η οδός Βαντάμ κλέινει. Η φωτογραφία
είναι από εκδήλωση τη δεκαετία του '80 

Ανεκτίμητη προσφορά

Για το Γιάννη Μαυροειδάκο δε θα γράψουμε πολλά πράγματα. Όσα έχει δημιουργήσει στο Παρίσι δείχνουν από μόνα τους την ποιότητα του ανδρός. Σεμνός και λιτός όπως ο τόπος καταγωγής του η Μάνη. Βρέθηκε στο Παρίσι τον Ιανουάριο του 1967 για σπουδές στον κινηματογράφο. Εκεί τον βρήκε η δικτατορία, αλλά εκεί βρήκε και αυτός ένα απάνεμο λιμάνι που τον βοήθησε να δουλέψει, ν’ αναδειχθεί και μέσα από το «Δεσμό» να δημιουργήσει ισχυρούς δεσμούς ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γαλλία.
Η προσφορά του Γιάννη στην Ελλάδα είναι ανεκτίμητη.  
Όσοι θέλουν να μάθουν περισσότερα για το βιβλιοπωλείο μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του στη διεύθυνση: http://www.desmos-grece.com/

Θωμάς Αξέντης  

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στο κούτελο «ΑΠΕΡΓΟΣΠΑΣΤΗΣ»

"Με το αίμα το δικό μας που συνέβαλε αποφασιστικά στην κατάκτηση της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας τα πήρατε όλα!"

Μακεδονικό και πατριωτισμός