Οι επιλογές που φέρνουν το ΙΤΕ στην πρωτοπορία

Υπάρχουν ελάχιστες νησίδες στο δημόσιο χώρο στην Ελλάδα με υποδειγματική λειτουργία και φέρνει εντυπωσιακά αποτελέσματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Ίδρυμα Τεχνολογίας Έρευνας, με έδρα την Κρήτη, και φυσικά οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης που είναι ενταγμένες στο ΙΤΕ.
Αυτό έχει επιτευχθεί διότι στον κανονισμό λειτουργίας τους η επιλογή των προσώπων, σε διευθυντικές και άλλες θέσεις γίνεται με αξιοκρατία, μέσα από αξιολόγηση των προσώπων, από καθηγητές και ερευνητές διεθνούς κύρους.
Εάν υπήρχε έστω και η παραμικρή δυνατότητα πολιτικών και κομματικών παρεμβάσεων, το ΙΤΕ και οι ΠΕΚ, θα ήταν ένα ακόμη κομμάτι του δημοσίου όπου θα βασίλευε η ρεμούλα, η αναξιοκρατία, οι παρεμβάσεις και όλα τα κακά που έχει φέρει και φέρνει στην χώρα η… Κομματική Δημοκρατία.   
Στο ΙΤΕ συνεχίζουν όμως να κρατούν ψηλά τη σημαία της ευθύνης, της αξιοπρέπειας, των σωστών επιλογών. Αυτό φαίνεται από την εκλογή του Νεκτάριου Ταβερναράκη, στη θέση του διευθυντή του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας. Ο κ. Ταβερναράκης είναι από τους κορυφαίους νέους Έλληνες ερευνητές στους τομείς για τη γήρανση και τον ενεργειακό μεταβολισμό,  στην αισθητική μεταγωγή και στην ολοκλήρωση, στην νευροεκφύλιση και στο νεκρωτικό κυτταρικό θάνατο. Το έργο του έχει αναγνωριστεί διεθνώς και χρηματοδοτείται από ελληνικά, ευρωπαϊκά και διεθνή προγράμματα.

Ποιος είναι

Ο Νεκτάριος Ταβερναράκης, ήταν μέχρι σήμερα διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας (ΙΜΒΒ)   και εκλεγμένος Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, έχει τιμηθεί μεταξύ άλλων με το Ακαδημαϊκό Βραβείο Επιστημονικής Αριστείας του Εμπειρίκειου Ιδρύματος για τα επιστημονικά του επιτεύγματα σε σχέση με τη γήρανση, το νευροεκφυλισμό, τη μνήμη και τη μάθηση.
Ο Νεκτάριος Ταβερναράκης έχει δημοσιεύσει δεκάδες επιστημονικά συγγράμματα σε έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά και βιβλία, καθώς και αρκετά εκλαϊκευτικά επιστημονικά άρθρα σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά.  
Για το σύνολο της επιστημονικής του συνεισφοράς, ο Νεκτάριος Ταβερναράκης έχει βραβευτεί από πολλούς διεθνείς οργανισμούς με σημαντικές διακρίσεις, όπως το Βραβείο Νέου Ερευνητή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Μοριακής Βιολογίας (EMBO), η επιχορήγηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας για άριστους ερευνητές (Ειδικό Πρόγραμμα ΙΔΕΕΣ, 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο για την Έρευνα της ΕΕ), η μεταδιδακτορική υποτροφία του διεθνούς οργανισμού Human Frontier Science Program Organization (HFSPO), το Βραβείο Ακαδημαϊκής επίδοσης από το Μεταπτυχιακό Ερευνητικό Πρόγραμμα επιχορηγήσεων Dr. Frederick E. G. Valergakis της Ελληνικής Πανεπιστημιακής Λέσχης Νέας Υόρκης, το Ακαδημαϊκό Βραβείο Ιατρικής και Βιολογίας του Ιδρύματος Μποδοσάκη στον τομέα των Βιοϊατρικών Επιστημών, το Βραβείο Έρευνας Friedrich Wilhelm Bessel του ιδρύματος Alexander von Humboldt, καθώς και με το Βραβείο Ερευνητικής Αριστείας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας. Είναι επίσης εκλεγμένο μέλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Μοριακής Βιολογίας (EMBO).

Συγχαρητήρια

Ο πρόεδρος του ΙΤΕ Κώστας Φωτάκης σε δήλωσή του για την εκλογή του κ. Ταβερναράκη αναφέρει:
«Θερμά συγχαρητήρια στον ερευνητή του ΙΜΒΒ, Νεκτάριο Ταβερναράκη, για την εκλογή του στη θέση του Διευθυντή του Ινστιτούτου. Εύχομαι η επιτυχημένη πορεία του Νεκτάριου μέχρι σήμερα να συνεχιστεί και από τη νέα του θέση.
Ταυτόχρονα, εκφράζω τις ευχαριστίες μου στον Διευθύνοντα του ΙΜΒΒ Ι.

Παπαματθαιάκη για την προσφορά του στο ΙΜΒΒ και το ΙΤΕ όλο το προηγούμενο διάστημα. Παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν, η σύμπραξη όλων μας αποτελεί το ισχυρότερο εχέγγυο για μια ισχυρή παρουσία του ΙΤΕ στο μέλλον». 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

"ΕΦΥΓΕ" Ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ, ΝΙΚΟΣ ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ

Έφυγε το μαύρο και ήρθε το ασπρόμαυρο στην Δημόσια Τηλεόραση (ΔΤ)

Φορολογούν τη ζωή μας