Καιρός είναι πια να παραδώσουν

«Αυτοί θα πάρουν 190.000 χιλιάδες ευρώ, μαλάκας είμαι εγώ να μην πάρω τίποτα». Η φράση αυτή που αποδίδεται στον πρώην πλέον διοικητή του νοσοκομείου «Αγλαΐα Κυριακού», Χάρη Τομπούλογλου, συμπυκνώνει την εικόνα του πολιτικού συστήματος που πνέει το λοίσθια. Ο συγκεκριμένος κύριος, στέλεχος της ΝΔ, υποψήφιος δήμαρχος και ισόβιο μέλος του δ.σ. του νοσοκομείου, απαίτησε 25.000 ευρώ από διαφημιστική εταιρεία για έργο που είχε αναλάβει, αλλά συνελήφθη την ώρα της καταβολής των χρημάτων.
Στο θόρυβο που ακολούθησε ο υπουργός Υγείας, Άδωνης Γεωργιάδης, σε συνομιλία στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης twitter, προσπαθώντας να αποδείξει ότι το Κόμμα του δε φέρει καμία ευθύνη, άφησε να εννοηθεί ότι γνώριζαν την υπόθεση και έδωσαν εντολή να προχωρήσει η επιχείρηση της αστυνομίας. Δηλαδή θα μπορούσαν, εάν ήθελαν να τη σταματήσουν και… ούτε γάτα ούτε ζημιά. Τέτοια κουβέντα σε ποια χώρα της Ευρώπης θα τολμούσε να εκστομίσει ένα κυβερνητικός στέλεχος. Να αποδέχεται ότι η κυβέρνηση σε υψηλό επίπεδο γνώριζε τις κινήσεις της αστυνομίας σε υπόθεση διαφθοράς, η εξιχνίαση της οποίας βρισκόταν σε εξέλιξη.
Οι υποθέσεις διαφθοράς που έχουν δει το φως της δημοσιότητας στη χώρα μας είναι αρκετές, και στις περισσότερες εμπλέκονται στελέχη και των δύο κομμάτων που είχαν και έχουν την ευθύνη διακυβέρνησης από τη μεταπολίτευση και μετά. Πολύ περισσότερες είναι εκείνες που δεν έχουν διερευνηθεί επειδή δεν υπάρχουν αποδείξεις, γιατί, όπως έχει πει και ο Φοίβος Ιωαννίδης, «οι ισχυρότεροι δεσμοί, είναι οι δεσμοί διαπλοκής».
Ο μέσος Έλληνες με το αισθητήριο του αντιλαμβάνεται τι γινόταν και τι γίνεται και αυτό το αισθητήριο είναι αλάνθαστο.
Αιτία αυτού του φαινομένου είναι η κομματοκρατία, η αναξιοπιστία και η βαθιά διαφθορά του πολιτικού συστήματος. Κάθε φορά που άλλαζε κόμμα στη διακυβέρνηση της χώρας, ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ, ένας στρατός χιλιάδων κομματικών στελεχών και αποτυχημένων πολιτευτών, διοριζόταν στον κρατικό μηχανισμό, σε ΔΕΚΟ και επιχειρήσεις του δημοσίου, σε επιτροπές διαφόρων ειδών που είχαν συσταθεί και έδιναν πλουσιοπάροχες αποζημιώσεις σε κάθε συνεδρίαση.
Πρόσωπα τα οποία με μοναδικό προσόν το κομματικό χρώμα, τη συγγένεια ή φιλία με οποιοδήποτε υπουργό, αναλάμβαναν θέσεις ευθύνης χωρίς καν να γνωρίζουν το αντικείμενο. Αρκετοί εξ αυτών με χαμηλό ηθικό βάρος, γνωρίζοντας πως ο χρόνος παραμονής τους είχε ημερομηνία λήξης και με τη σιγουριά ότι δε θα κριθούν με στοιχείο την αποδοτικότητά τους, εξειδικεύτηκαν στο… άθλημα της διαφθοράς με την είσπραξη μιζών εκατομμυρίων ευρώ. Οι αποκαλύψεις του Κάντα για τις μίζες που πήρε από εξοπλιστικά προγράμματα αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου.
ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, εάν ήθελαν να δείξουν, τώρα που συγκυβερνούν, την πρόθεσή του να πατάξουν την διαφορά, έπρεπε να συστήσουν μια ομάδα από πραγματικά αδιάφθορους οι οποίοι θα ήλεγχαν τα οικονομικά και περιουσιακά στοιχεία όσων διαχειρίστηκαν υπουργεία, καίριες υπηρεσίες, οργανισμούς, ΔΕΚΟ, επιχειρήσεις του δημοσίου. Να δούνε τι είχαν πριν αναλάβουν κάποια θέση και τι έχουν σήμερα. Είμαι σίγουρος ότι οι… εκπλήξεις θα ήταν συγκλονιστικές και δεν θα ήταν λίγοι εκείνοι που έπρεπε να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα.
Τα δύο Κόμματα προτίμησαν να μείνουν στα λόγια, να «δώσουν» μερικούς σε μια προσπάθεια να δείξουν πως πατάσσουν τη διαφθορά, αλλά στο DNA τους δεν άλλαξαν απολύτως τίποτα. Τους δικούς τους εξακολουθούν να βολεύουν με απροκάλυπτο τρόπο, χωρίς αιδώ. Η κομματοκρατία βασιλεύει, η αναξιοκρατία κυριαρχεί.
Και μετά ανησυχούν γιατί τα καλύτερα μυαλά της Ελλάδας φεύγουν στο εξωτερικό προκειμένου να βρούνε ένα καλύτερο μέλλον. Εδώ δυστυχώς είναι καταδικασμένα στη φτώχεια, και το χειρότερο δοκιμάζεται καθημερινά η αξιοπρέπειά τους.
Η πρακτική των Κομμάτων της συγκυβέρνησης δείχνει ότι δεν μπορούν, ούτε έχουν τη διάθεση να αλλάξουν. Ακόμη και εάν κάποιοι κινηθούν σε άλλη κατεύθυνση κάποιοι τους θυμίζουν τους λογαριασμούς που έχουν και τους επαναφέρουν στο δρόμο τους, αυτόν που έφερε την Ελλάδα σε αυτή τη δεινή κατάσταση.
Καιρός είναι λοιπόν να αφήσουν σε άλλους την ευθύνη της χώρας, που μπορεί να κάνουν λάθη και να μην έχουν εμπειρία, όπως λένε, αλλά τουλάχιστον δεν είναι βουτηγμένοι στη λάσπη. Δε διοίκησαν με αλαζονεία και μέσα στη διαπλοκή, δεν έφεραν τη χώρα στο γκρεμό, δεν φούσκωσαν το φασιστικό θηρίο της Χρυσής Αυγής.


Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

"ΕΦΥΓΕ" Ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ, ΝΙΚΟΣ ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ

Έφυγε το μαύρο και ήρθε το ασπρόμαυρο στην Δημόσια Τηλεόραση (ΔΤ)

Φορολογούν τη ζωή μας