Η πρόκληση της ελίτ, επιχειρηματικής και πολιτικής

Μέρα που είναι να ευχηθούμε καλή φώτιση στους έχοντες την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας, η ευχή θα πέσει στο κενό. Στην Ελλάδα πέρα από τα μέτρα που έχουν ληφθεί και οδήγησαν στη βίαιη φτωχοποίηση μεγάλης μερίδας των πολιτών, υπάρχει και ένα κατεστημένο, πολιτικό και επιχειρηματικό, το οποίο χωρίς αιδώ προκαλεί αφήνοντας να εννοηθεί πως δε λογαριάζει απολύτως τίποτα.
Ενημερωθήκαμε από εφημερίδες και ιστοσελίδες στο ίντερνετ για το χλιδάτο πάρτι, παραμονή Χριστουγέννων, του κ. Βασίλη Μηλιώνη, που είναι υπόδικος για το σκάνδαλο της Hellas Power, είχε προφυλακιστεί και τώρα είναι ελεύθερος με εγγύηση 100.000 ευρώ. Το παρόν στη δεξίωση έδωσαν εκπρόσωποι της αθηναϊκής ελίτ και γόνοι γνωστών οικογενειών. Ανάμεσά τους και ο Λάκης Γαβαλάς που μαζί με τον οικοδεσπότη πέρασαν μερικούς μήνες στις φυλακές Κορυδαλλού.
Ο κ. Μηλιώνης ως ιδιοκτήτης της εταιρείας παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, εισέπραττε το χαράτσι που πλήρωναν οι καταναλωτές που ήταν συμβεβλημένοι με την εταιρεία του, αλλά τα χρήματα δεν τα απέδιδε στο Ελληνικό κράτος, αλλά τα έστελνε σε τράπεζες της Ελβετίας. Η υπόθεση του μεγάλου σκανδάλου της Energa και Hellas Power κόστισε στο ελληνικό Δημόσιο 200 εκατομμύρια ευρώ. Στην έρευνα των ανακριτικών αρχών διαπιστώθηκε ακόμη υπεξαίρεση και διακίνηση «μαύρου χρήματος».
Ο συγκεκριμένος κύριος, με τους γόνους των αριστοκρατικών οικογενειών, μας έβγαλε τη γλώσσα με προκλητικό τρόπο, θέλοντας να δείξει ότι είναι υπεράνω νόμων και εξουσιών.
Την ίδια ώρα το υπουργείο Οικονομικών κατάσχει μισθούς και συντάξεις από φτωχούς γιατί δεν έχουν πληρώσει το χαράτσι, ή δεν μπορούσαν να πληρώσουν ένα μικρό φόρο στην εφορία, κλείνει στη φυλακή Χριστουγεννιάτικα μια μητέρα δύο παιδιών για ένα χρέος 1500 ευρώ σε ασφαλιστικό ταμείο, δε δίνει τις αποζημιώσεις σε χιλιάδες απολυμένους της ΕΡΤ, κόβει τις επικουρικές συντάξεις, βάζει το νέο χαράτσι στα νοσοκομεία, απολύει χιλιάδες εργαζομένους, πνίγει την υγιή επιχειρηματικότητα στέλνοντας στην ανεργία σε ποσοστό πάνω από 30%.
Αυτή η πρόκληση δε συγκίνησε κανένα, απ’ ότι φαίνεται στο αρμόδιο υπουργείο και στη Δικαιοσύνη. Την ώρα της χλιδής εκατοντάδες άστεγοι προσπαθούσαν να προφυλαχτούν από το κρύο και τη βροχή, και έψαχναν για ένα κομμάτι ψωμί. Χιλιάδες πέρασαν τις γιορτές χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και θέρμανση. Εκατοντάδες χιλιάδες υστερήθηκαν απλά πράγματα αυτές τις άγιες μέρες.
Αυτή την πραγματικότητα κάποιοι δεν τη βλέπουν ή κάνουν πως δε τη βλέπουν. Θεωρούν ότι θα… πουλήσουν πρωτογενές πλεόνασμα και θα διασωθούν. Ο Ελληνικός λαός έχει επιδείξει ιώβειο υπομονή, έχει καταρρακωθεί η αξιοπρέπειά του, ζει μόνιμα με την ανασφάλεια του αύριο, πολλοί πεινούν και ζούνε από τις κοινωνικές δομές, άλλοι δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν βασικές τους ανάγκες.
Αν κάτι έχει κρατήσει την κοινωνία όρθια είναι οι ισχυροί οικογενειακοί δεσμοί που κρατήθηκαν στέρεοι σε αυτή τη χώρα. Σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα η κοινωνική έκρηξη θα ήταν ανεξέλεγκτη.
Δεν είναι δυνατόν όμως κάποιοι να μας βγάζουν προκλητικά τη γλώσσα χωρίς να υπάρχουν επιπτώσεις. Δεν γίνεται να κυκλοφορούν ελεύθεροι με τέτοιες κατηγορίες και να μας κοροϊδεύουν και από πάνω. Αν κάποιος είχε κλέψει από ένα… παγκάρι μερικές χιλιάδες ευρώ δε θα έβγαινε από τη φυλακή με τίποτα, αλλά αυτός δεν μπορεί να κάνει πάρτι με τους γόνους της επιχειρηματικής ελίτ.
Μια ελίτ που δεν έχει πατριωτικά χαρακτηριστικά, όπως έχει επισημανθεί και σε δημοσιεύματα πολλών ξένων εφημερίδων. Μια επιχειρηματική ελίτ όμως της διαπλοκής με την πολιτική ελίτ που εκπροσωπούν τα δύο Κόμματα της συγκυβέρνησης.
Επομένως με αυτούς μην περιμένουμε χαΐρι.  


Κ. Θ. Βασιλάκης 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

"ΕΦΥΓΕ" Ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ, ΝΙΚΟΣ ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ

Έφυγε το μαύρο και ήρθε το ασπρόμαυρο στην Δημόσια Τηλεόραση (ΔΤ)

Φορολογούν τη ζωή μας