Εκλογές: Περιφέρεια Κρήτης, δήμος Ηρακλείου, πρόσωπα και παρασκήνιο

Του Κ. Θ. Βασιλάκη


Ξεκαθαρίζει η εικόνα των αυτοδιοικητικών εκλογών στην Περιφέρεια Κρήτης και στο δήμο Ηρακλείου, όπου έχουν ήδη εκδηλωθεί και ανακοινωθεί επισήμως οι πρώτες υποψηφιότητες. Τα πράγματα είναι περισσότερο ξεκάθαρα στην Περιφέρεια Κρήτης. 
Ο τωρινός περιφερειάρχης, Σταύρος Αρναουτάκης, θα είναι ξανά υποψήφιος με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, το οποίο έχει χάσει την πρωτοκαθεδρία του στο νησί, αφού στις προηγούμενες εθνικές εκλογές πρώτο κόμμα σε επίπεδο Κρήτης ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Αρναουτάκης χωρίς να παραγνωρίζει τις πολιτικές δυσκολίες που υπάρχουν στον πολιτικό χώρο καταγωγής του, αλλά και στην αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών στην Κρήτη, στηρίζεται περισσότερο στην υψηλή δημοφιλία που έχει. Επίσης κρατάει συνεκτικό το συνδυασμό του, ενώ έχει και τη στήριξη στελεχών από το χώρο της ΝΔ που διαφωνούν με την υποψηφιότητα του Σεραφείμ Τσόκα.
Ο κ. Τσόκας εμφανίζεται ως… ανεξάρτητος υποψήφιος, τον οποίο θα έρθει μετά να στηρίξει η ΝΔ, αλλά η πολιτική του παρουσία δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών. Έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στον Ασπρόπυργο Αττικής, ήταν υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ στην Περιφέρεια Αττικής το 2000, το 2002 κατήλθε υποψήφιος νομάρχης Δυτικής Αττικής και το 2004 διορίζεται γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Κρήτης, θέση στην οποία παραμένει μέχρι το 2009, ως γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης μετά τις εκλογές αιρετών περιφερειαρχών. 
 Ο κ. Τσόκας μένει στην Κρήτη όπου συζητήθηκε να είναι υποψήφιος βουλευτής στις προηγούμενες εκλογές, τελικά στην κυβέρνηση Σαμαρά, ορίστηκε γ.γ. του υπουργείου Ανάπτυξης.
Η υποψηφιότητα του κ. Τσόκα προκάλεσε αντιδράσεις στο χώρο της ΝΔ. Ο πρώην βουλευτής, Κώστας Μπαντουβάς, Περιφερειακός Σύμβουλος Κρήτης, υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου στις εκλογές του 2010, τάχθηκε ανοιχτά υπέρ του κ. Αρναουτάκη, κάνοντας λόγο για «ξενομπάτες», ενώ και ο πρώην πολιτευτής του κόμματος, Νεκτάριος Σερμάκης, ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του με τον συνδυασμό του νυν περιφερειάρχη.
Από την πλευρά του ο Σεραφείμ Τσόκας, παρουσίασε την υποψηφιότητα του Ζαχαρία Δοξαστάκη, δημάρχου Χερσονήσου, που προέρχεται από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, για αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου. Ο κ. Δοξαστάκης τις προηγούμενες μέρες είχε εκφράζει ενδιαφέρον για να είναι υποψήφιος περιφερειάρχης, έχοντας απευθυνθεί στο ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας να ληφθεί υπόψη η υποψηφιότητά του εφόσον το Κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποφάσισε για την Κρήτη να διευρύνει το ενδιαφέρον του και πέρα του κομματικού χώρου. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να δώσει πολιτική μάχη στην Κρήτη και γι’ αυτό επιλέχθηκε ο βουλευτής Ηρακλείου, Μιχάλης Κριτσωτάκης, από τα παλαιότερα στελέχη του Κόμματος, με παρουσία στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ως δημοτικός σύμβουλος Ηρακλείου, γενικός γραμματέας του δήμου, αλλά και στον κοινωνικό χώρο ως γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου. Αρχικά ακούστηκε το όνομα του βουλευτή Χανίων, Γιώργου Σταθάκη, που ήταν υποψήφιος περιφερειάρχης στις προηγούμενες εκλογές, αλλά η άρνησή του οδήγησε στο Μιχάλη Κριτσωτάκη. 
Το στοίχημα για τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ, είναι να ξεπεράσει τα ποσοστά των βουλευτικών εκλογών, με τη δημιουργία ενός ευρύτατου ψηφοδελτίου στο οποίο θα συμπεριληφθούν πρόσωπα καθαρά, έντιμα, με κοινωνική αποδοχή, πέρα των κομματικών συνόρων. 
Το ΚΚΕ ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του Στέλιου Ορφανού, ο οποίος ήταν υποψήφιος και στις προηγούμενες εκλογές, με ένα καθαρό κομματικό ψηφοδέλτιο, κάτι που θα γίνει και στις φετινές εκλογές. Ο συνδυασμός «Μία Κρήτη, Περιβάλλον- Άνθρωπος» θα κατέβει και σε αυτές τις εκλογές, με τη στήριξη της ΔΗΜΑΡ και των Οικολόγων, με επικεφαλή τον Αντώνη Ανηψητάκη. Η παράταξη την τωρινή τετραετία είχε μια αξιοπρόσεκτη παρουσία στο περιφερειακό συμβούλιο, με προτάσεις και ουσιαστική παρουσία.
Τέλος η ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε συνεργασία με Κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, αν και δεν έχει ανακοινώσει ακόμη τίποτα, θα στηριχθεί ξανά στην υποψηφιότητα του Σεραφείμ Ρίζου, που στις εκλογές του 2008, είχε πολύ καλή παρουσία και κατάφερε να κερδίσει μία έδρα στο περιφερειακό συμβούλιο Κρήτης. 

Δήμος Ηρακλείου

Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται ο δήμος Ηρακλείου, όπου μέχρι τώρα έχουμε, επισήμως μόνο δύο υποψηφιότητες. Αυτή του τωρινού δημάρχου, Γιάννη Κουράκη, και του Μανόλη Συντιχάκη, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης που στηρίζεται από το ΚΚΕ.

Ο κ. Κουράκης θα διεκδικήσει για τέταρτη φορά τη ψήφο των Ηρακλειωτών, έχοντας επιτύχει στις δύο προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις υψηλά ποσοστά της τάξης του 72% και 73%. Η στήριξή του από το ΠΑΣΟΚ είναι δεδομένη, ενώ θα επιδιώξει ξανά να έχει τη στήριξη της δημοτικής παράταξης «Ηράκλεια Πρωτοβουλία», αλλά αυτή τη φορά τα πράγματα είναι διαφορετικά, εξαιτίας του ρευστού εκλογικού σώματος. Το στοίχημα του κ. Κουράκης είναι να κρατήσει ενωμένο το κύριο κορμό του ψηφοδελτίου του, αλλά ήδη έχει τις πρώτες ηχηρές διαρροές.
Πρόκειται για τον πρώην αντιδήμαρχο, Μιχάλη Περυσινάκη, αλλά και τον πρώην πρόεδρο της ΔΕΠΤΑΗ, Γιώργο Παρασύρη, πρόεδρο του συλλόγου Πολυτέκνων, πατέρα του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Φραγκίσκου Παρασύρη, που έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για να είναι υποψήφιος δήμαρχος, χωρίς όμως να έχει επιτύχει μέχρι την ώρα τη στήριξη από κανένα πολιτικό φορέα. Είχε μια συνάντηση με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη, αλλά οι αντιδράσεις των στελεχών και μελών του Κόμματος σε τοπικό επίπεδο σταμάτησαν κάθε σκέψη για συνεργασία.
Ο κ. Περυσινάκης από την πλευρά του έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον του για υποψήφιος δήμαρχος, διαρρέοντας πως ήδη έχει εξασφαλίσει τη συμμετοχή στο ψηφοδέλτιό του υποψηφίων που στις προηγούμενες εκλογές ήταν με τον κ. Κουράκη. Και σε αυτή την περίπτωση όμως δεν υπάρχει στήριξη από κάποιο Κόμμα.
Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις υποψηφιότητες που θα στηρίξουν η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Στις δύο προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις οι γαλάζιοι δεν στήριξαν κορυφαία στελέχη τους για το δήμο Ηρακλείου, όπου από τη μεταπολίτευση και μετά υπάρχει πλήρης κυριαρχία του υποψηφίου που υποδείκνυε και στήριζε το ΠΑΣΟΚ. Παρ’ όλα αυτά η ΝΔ έδινε πάντα τη μάχη των εκλογών, εκτός από τις δύο τελευταίες αναμετρήσεις. Μάλιστα στις εκλογές του 2010 ο υποψήφιος που στήριξε ήρθε τρίτος με δεύτερο το συνδυασμό του ΚΚΕ, με το Μανόλη Συντιχάκη. 

Με Σαμαρά

Σε εξέλιξη εξακολουθεί να βρίσκεται μια προσπάθεια για τη δημιουργία ενός σχήματος που θα τύχει της υποστήριξης της Ν.Δ. και της ΔΗΜΑΡ. Πρόκειται για ένα ψηφοδέλτιο με επικεφαλής τον απερχόμενο πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου, Βασίλη Λαμπρινό, που θα έχει δίπλα του τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Γρηγόρη Πασπάτη, αλλά και τον πρώην πρόεδρο του ΤΕΕ-ΤΑΚ, Πέτρο Ινιωτάκη, που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι μια τέτοια κίνηση μπορεί να στηρίξει και η δημοτική παράταξη της «Ηράκλειας Πρωτοβουλίας» που συνεργάζεται τώρα με τον κ. Κουράκη.
Ο κ. Πασπάτης συναντήθηκε πριν λίγες μέρες με τον πρωθυπουργό και πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος δεν έδωσε ξεκάθαρη απάντηση εάν θα στηριχθεί από το γαλάζιο στρατόπεδο αυτή η κίνηση, απλά- όπως ειπώθηκε- τη βλέπει με καλό μάτι. Υπάρχει βέβαια και ο προβληματισμός του κ. Λαμπρινού, ο οποίος εξακολουθεί να είναι επιφυλακτικός και δεν έχει απαντήσει στη σχετική πρόσκληση να είναι υποψήφιος δήμαρχος.  
Τα ερωτήματα που τίθενται από πολλούς στην πόλη σχετικά με τη στάση της Ν.Δ. είναι δύο.
Το ένα έχει να κάνει με τη στενή φιλική σχέση του κ. Κουράκη, με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο, που μπορεί να οδηγήσει σε παρέμβαση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης στον κ. Σαμαρά, ενώ το δεύτερο αφορά στην πολύ καλή σχέση που έχει ο νυν δήμαρχος με τον βουλευτή Ηρακλείου της ΝΔ, Μανόλη Κεφαλογιάννη. Δεν είναι λίγοι εκείνοι, από το χώρο του κυβερνητικού κόμματος, που επισημαίνουν ότι στις προηγούμενες εκλογές η στήριξη της ανεξάρτητης υποψηφιότητας του κ. Ηλιαδάκη, που ήρθε τρίτος με πολύ χαμηλό, μονοψήφιο, ποσοστό, ήταν ιδέα του κ. Κεφαλογιάννη. 
Στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ έχει αποφασιστεί κατ’ αρχήν η στήριξη υποψηφιότητας από το χώρο του Κόμματος. Στην τελευταία συνεδρίαση της Νομαρχιακής Επιτροπής, επικράτησε με μεγάλη πλειοψηφία το όνομα, του Μηχανολόγου- Μηχανικού, Ηλία Λυγερού, γνωστού Ηρακλειώτη με ευρεία αποδοχή και πέρα του κομματικού χώρου του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Λυγερός υποψήφιος βουλευτής με τον ενιαίο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ το 1989, έχει παρουσία στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ επαγγελματικά έχει συμμετοχή σε μεγάλα έργα. Προέρχεται από γνωστή «Καστρινή» οικογένεια, ιδιαίτερα μέσα στον αστικό ιστό της πόλης.
Παράλληλα στο ΣΥΡΙΖΑ τέθηκαν υπό συζήτηση στη συνεδρίαση της Ν.Ε. τα ονόματα του πρώην δημάρχου Γουβών, Γιώργου Νικολακάκη, καθηγητή κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, του Γιάννη Παπαδάκη, οικονομολόγου- επιχειρηματία στον αγροτουριστικό χώρο, επικεφαλή τη μείζονος αντιπολίτευσης στο δήμο Μυλοποτάμου και του δημοσιογράφου, Αλέκου Ανδρικάκη.
Η Ν.Ε. θα προχωρήσει, εντός των ημερών, σε μια νέα συνεδρίαση προκειμένου να οριστικοποιηθεί η πρόταση και το όνομα του υποψηφίου θα σταλεί για οριστική έγκριση στην Κουμουνδούρου.
Στο χώρο της ΔΗΜΑΡ υπάρχει κινητικότητα αλλά χωρίς κάτι το συγκεκριμένο. Υπήρξε μια συνάντηση με το ΣΥΡΙΖΑ, όπου διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν διαφορετικές απόψεις όσον αφορά στο όνομα και στα χαρακτηριστικά του υποψηφίου δημάρχου. Η ΔΗΜΑΡ τώρα φέρεται να είναι κοντά στην πρόταση για τη δημιουργία του ψηφοδελτίου με επικεφαλή τον κ. Βασίλη Λαμπρινό.
Το θέμα των υποψηφιοτήτων στο δήμο Ηρακλείου θα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον μέχρι το τέλος, όπου δεν αποκλείεται να δούμε υποψηφίους χωρίς Κομματική στήριξη να καταλήγουν σε άλλες παρατάξεις εφόσον δεν έχουν τη δυνατότητα να συγκροτήσουν αξιόπιστο ψηφοδέλτιο. 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

"ΕΦΥΓΕ" Ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ, ΝΙΚΟΣ ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ

Έφυγε το μαύρο και ήρθε το ασπρόμαυρο στην Δημόσια Τηλεόραση (ΔΤ)

Φορολογούν τη ζωή μας