Υπάρχουν δικαστές στην Αθήνα;

Του Κώστα Θ. Βασιλάκη

«Υπάρχουν δικαστές στο Βερολίνο», φώναξε ο μυλωνάς στη Γερμανία, όταν έμαθε ότι ο βασιλιάς Φρειδερίκος ο Μέγας, απείλησε πως θα του πάρει με τη βία το μύλο του γιατί τον ενοχλούσε όταν έμενε στο εξοχικό του που βρισκόταν δίπλα. Λέγεται ότι ο βασιλιάς δεν θύμωσε καθόλου, αντιθέτως ικανοποιήθηκε για την εμπιστοσύνη που έτρεφε ο λαός του στη Δικαιοσύνη της χώρας του. 
Συμβαίνει κάτι ανάλογο στην Ελλάδα, όπου έχουν καταπατηθεί τα τελευταία χρόνια βασικές έννοιες δικαίου και το Σύνταγμα, προκειμένου να εφαρμοστούν τα μνημόνια;
Όταν ανακοινώθηκε το κλείσιμο της ΕΡΤ με αυτό τον πραξικοπηματικό τρόπο, με μία πράξη νομοθετικού περιεχομένου την οποία δεν υπέγραφαν όλοι οι υπουργοί της κυβέρνησης και ανάμεσά τους, ο αρμόδιος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, χωρίς επικυρωθεί από τη Βουλή, με την μαζική απόλυση 2.650 υπαλλήλων, εξέφρασα, σε μία συζήτηση, τη βεβαιότητα ότι η Ελληνική Δικαιοσύνη δεν μπορεί να ανεχθεί τέτοια παρανομία και καταπάτηση του δικαίου και στην πορεία θα δικαιωθούν όσοι έχασαν εν μια νυχτί τη δουλειά τους, με την ανάγνωση ενός κειμένου Γκεμπελικής έμπνευσης.  
Κάποιοι από την ομήγυρη, ανάμεσά τους και νομικοί, μειδίασαν λέγοντας μου ότι αν και δημοσιογράφος δε γνώριζα κάποια πράγματα. Έτυχα της ίδιας αντιμετώπισης όταν εξέφραζα την ίδια άποψη στις συζητήσεις που ακολούθησαν του κλεισίματος της ΕΡΤ και της παράνομης απόλυσής χιλιάδων εργαζομένων.
Όλοι μου έλεγαν ότι εάν επρόκειτο για μια δικαστική διαμάχη μεταξύ ιδιωτών ήταν σίγουρη η δικαστική δικαίωση, αλλά από την στιγμή που το κλείσιμο της ΕΡΤ είχε λάβει αυτές τις πολιτικές διαστάσεις, είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όσον αφορά στη δικαστική κρίση.
Τα τελευταία 30 χρόνια οι θεσμοί στην Ελλάδα υπέκυψαν στο βωμό της πολιτικής και οικονομικής σκοπιμότητας, με απίστευτες επιπτώσεις στην κοινωνία και τον πολιτισμό. Ο απλός κόσμος στη μεγάλη του πλειοψηφία έχει απομυθοποιήσει τη Δικαιοσύνη. Ξέρει ότι όταν βρεθεί αντίδικος με ισχυρά πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα είναι χαμένος.
Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας η οποία, σύμφωνα με τη διαρροή που έγινε, τάσσεται με οριακή πλειοψηφία υπέρ του κλεισίματος της ΕΡΤ εγείρει μείζονα ερωτηματικά.
Κατ’ αρχήν ποιος έκανε τη διαρροή και γιατί δεν υπήρξε αμέσως αντίδραση από τον πρόεδρο του ΣτΕ κ. Ρίζο. Η απόφαση θα κριθεί όταν θα δημοσιευθεί, όπου θα καταγράφεται και η άποψη της μειοψηφίας που είναι ισχυρή και σίγουρα θα προκαλέσει πολλές συζητήσεις. Η διαρροή εξυπηρετεί με αισχρό τρόπο πολιτικά συμφέροντα και θίγει ανεπανόρθωτα το κύρος του ΣτΕ, το οποίο απ’ ότι διαπιστώνουμε ουδείς εκ των μελών του σκέφτεται να υπερασπιστεί.
Στην ολομέλεια του Συμβουλίου πέρα της συνταγματικότητας ή μη  του κλεισίματος της ΕΡΤ, συζητήθηκε και η μαζική απόλυση 2.650 εργαζομένων της με συμβάσεις αορίστου χρόνου, κάτι που αντίκειται στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο που έχει ενταχθεί στο Ελληνικό Δίκαιο. Πάνω σε αυτό το ζήτημα δεν είδαμε να λέει τίποτα η… διαρροή. Τυχαίο άραγε;
Μήπως επιλέχθηκε σκοπίμως αυτή η περίοδος για τη διαρροή, αφού αναμένονται οι πρώτες αποφάσεις των δικαστηρίων όπου έχουν εκδικαστεί οι αγωγές των απολυμένων της ΕΡΤ;  
Όσον αφορά στην ουσία της υπόθεσης υπάρχουν πολλά ερωτηματικά στα οποία καταλληλότεροι να απαντήσουν είναι οι επιστήμονες εκείνοι που ασχολούνται με το Σύνταγμα και το δίκαιο. Οι πρώτες απόψεις τους όπως έχουν ήδη καταγραφεί αναφέρονται σε αντιφάσεις της απόφασης.
Νομίζω ότι αυτό που είπε ένας πολίτης μόλις έγινε γνωστή η διαρροή δείχνει και την εικόνα που έχει σχηματίσει ο απλός κόσμος. «Αν στη θέση σας – τόνισε σε απολυμένο της ΕΡΤ- βρισκόταν δικαστικοί ή ένστολοι η απόφαση θα ήταν διαφορετική. Υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Αυτή είναι η πραγματικότητα και καλό θα είναι να το αντιληφθείτε το νωρίτερο και να μην έχετε ελπίδες».
Ως ακροτελεύτιο αυτού του κειμένου θα θέσουμε ένα ερώτημα, σε αντιδιαστολή με τη βεβαιότητα του Γερμανού μυλωνά.

Υπάρχουν, άραγε, δικαστές στην Αθήνα;  

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στο κούτελο «ΑΠΕΡΓΟΣΠΑΣΤΗΣ»

"Με το αίμα το δικό μας που συνέβαλε αποφασιστικά στην κατάκτηση της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας τα πήρατε όλα!"

Μακεδονικό και πατριωτισμός