Διαρρέουν πρόταση για πώληση της νήσου Ντία

Σαν πρωταπριλιάτικο αστείο θα εκλαμβανόταν στο Ηράκλειο η είδηση που δημοσίευσε χθες η «Ημερησία», για ενδιαφέρον του Σαουδάραβα πρίγκιπα, Αλ Ουαλίντ Μπιν Ταλάλ, να αγοράσει το νησάκι Ντία που βρίσκεται 12 ναυτικά μίλια βόρεια της πόλης, εάν δεν βρισκόμαστε σε μια περίοδο όπου όλα πωλούνται σε αυτή τη χώρα. Μάλιστα ο Σαουδάραβας δισεκατομμυριούχος βρέθηκε πριν λίγες μέρες στην Κρήτη, κάνοντας ολιγοήμερες διακοπές στην Ελούντα, όπου τον υποδέχθηκε η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη.
Ο Αλ Ουαλίντ, η προσωπική περιουσία του οποίου, σύμφωνα με το Bloomberg, φαίνεται να αγγίζει τα 31 δισ. Δολάρια, είχε συναντηθεί τον περασμένο Μάιο στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, την υπουργό Τουρισμού και τον υφυπουργό Ανάπτυξης, Νότη Μηταράκη. Μια συνάντηση που προβλήθηκε δεόντως από τα Κανάλια στη λογική του επενδυτικού ενδιαφέροντος από ένα μεγάλο επιχειρηματία, αλλά και του success story.
Αυτό όμως που προκαλεί ενδιαφέρον στο Ηράκλειο είναι η σπουδή διαρροής της συγκεκριμένης είδησης, που έγινε –όπως εκτιμάται- για να μετρηθούν αντιδράσεις, αφού σύμφωνα με το ρεπορτάζ ο Σαουδάραβας ρώτησε την κ. Κεφαλογιάννη εάν πωλείται το νησί. Δεν γνωρίζουμε την απάντηση που έλαβε ή εάν έγινε μια πρώτη κουβέντα για την τιμή.

Η νήσος Ντία έχει έκταση περίπου 12 τετραγωνικά χιλιόμετρα και είναι δεμένη με την ιστορία του Ηρακλείου. Ανήκει ιδιοκτησιακά στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ ο όρμος του Αγίου Γεωργίου βρίσκεται στην ευθύνη της Εφορείας Εναλίων  Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού. Διοικητικά ανήκει στο δήμο Χερσονήσου. Μάλιστα σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης, βρίσκεται σε εξέλιξη μελέτη για την ιστορία και την αρχαιολογία της νήσου, που γίνεται από την  καθηγήτρια της σχολής Ιστορίας- Αρχαιολογίας, Κατερίνα Κόπακα, όπως μας είπε ο δήμαρχος Χερσονήσου, Ζαχαρίας Δοξαστάκης, που θεωρεί απίθανο να προχωρήσει το ενδεχόμενο πώλησης της Ντία, λόγω του πολύ μεγάλου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος και του χαρακτηρισμού της ως περιοχής Νατούρα.
 Ιστορία

Η Ντία είναι ένα νησάκι με το οποίο έχουν δεθεί οι Ηρακλειώτες, έχοντας διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε σημαντικές ιστορικές περιόδους. Νότια του νησιού υπάρχουν τέσσερις απάνεμοι κόλποι- του Αγίου Γεωργίου όπου υπάρχει μικρή προβλήτα και πλαζ, της Κάπαρης, της Παναγιάς και της Αγριελιάς, ενώ Ανατολικά είναι ο κόλπος της Αγκινάρας.
Οι κολπίσκοι αυτοί ακόμη και σήμερα χρησιμοποιούνται σαν φυσικοί λιμένες όταν υπάρχει μεγάλη θαλασσοταραχή, ενώ τη Μινωική περίοδο ήταν χώροι όπου προστάτευαν οι Μινωΐτες τα πλοία τους το χειμώνα, μάλιστα κοντά στον κόλπο του Αγίου Γεωργίου έχει εντοπιστεί τειχισμένος λιμενικός οικισμός . Στη μεγάλη πολιορκία του Χάνδακα από τους Τούρκους το 16ο αιώνα, οι Ενετοί και οι σύμμαχοί τους κατάφεραν να κρατήσουν για 30 χρόνια την πόλη, μεταφέροντας πυρομαχικά και εφόδια από τη θάλασσα, με τα πλοία τους να αγκυροβολούν στη Ντία.
Από το 1974 έως το 1976 ο μεγάλος Γάλλος ωκεανογράφος, Ζακ Υβ Κουστό, ξεκίνησε έρευνα στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ της Κρήτης και της Σαντορίνης, ευελπιστώντας να βρει τη χαμένη Ατλαντίδα. Μπορεί να μην ανακάλυψε τη χαμένη ήπειρο, αλλά κατέγραψε εφτά αρχαία ναυάγια στη Ντία, καθώς και ένα τεχνητό λιμενοβραχίονα φτιαγμένο από ορθογώνιους βράχους. Σύμφωνα με τον Κουστώ ήταν το μεγαλύτερο και σημαντικότερο λιμάνι της Κνωσού, το οποίο βυθίστηκε μετά την έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης το 1450 π.χ. Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι υπάρχει προβληματισμός για τη χρονική περίοδο δημιουργίας του λιμανιού γιατί νεώτερες έρευνες οδηγούν στο συμπέρασμα ότι είναι πολύ παλαιότερης εποχής.
Πριν 20 χρόνια το νησάκι ήταν γεμάτο αγριοκάτσικα με την ευθύνη λειτουργίας και φύλαξης να ανήκει στη διεύθυνση Δασών Ηρακλείου, που είχε εγκαταστήσει και φυλάκιο όπου τους καλοκαιρινούς μήνες υπήρχε καθημερινά υπάλληλος. Σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους επιτρεπόταν, με καταβολή συγκεκριμένου ποσού η είσοδος κυνηγών οι οποίοι μπορούσαν να σκοτώσουν ένα αγριοκάτσικο.
Πάνω από τον όρμο του Αγίου Γεωργίου έχει κτιστεί το μικρό εκκλησάκι της Αναλήψεως του Κυρίου, στο οποίο όταν εορτάζει μαζεύονται εκατοντάδες Ηρακλειώτες που πηγαίνουν με τα καΐκια των ψαράδων και άλλα ιδιωτικά σκάφη. 
Μυθολογία

Η μυθολογία αναφέρει ότι η Ντία ήταν δημιούργημα του Δία. Θύμωσε, λένε,  γιατί οι Κρητικοί σκότωναν του αίγαγρους, από το γάλα των οποίων ανατράφηκε
όταν κρύβονταν από τον πατέρα του τον Κρόνο στο σπήλαιο Δικταίον Άντρον.
Αποφάσισε να σκοτώσει όλους τους Κρητικούς γι’ αυτό δημιούργησε ένα μεγάλο τέρας.
Οι άλλοι θεοί με μπροστάρη τον Ποσειδώνα τον ηρέμησαν λιγάκι, μαλάκωσε και ο ίδιος οπότε πήρε δύο κομμάτια παξιμάδι και τα πέταξε ανοικτά της Κρήτης. Όταν πήγε το τέρας να τα φάει, αυτός με ένα κεραυνό το πέτρωσε μαζί με τα παξιμάδια. Έτσι, γεννήθηκε η Ντία και τα δύο νησάκια, το Παξιμάδι και το Πεταλίδι.
Το  νησάκι λόγω του τεράστιου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, με τους αρχαιολόγους να μην επιτρέπουν εργασίες για απλά πράγματα, είναι δύσκολο να πωληθεί. Επειδή όμως με τη τωρινή κυβέρνηση κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τίποτα, καλό θα είναι να περιμένουμε τη νέα οργή του Δία προκειμένου να σωθεί η Ντία από τις αρπαχτικές διαθέσεις ορισμένων και την τάση να ξεπουληθούν τα πάντα. 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

"ΕΦΥΓΕ" Ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ, ΝΙΚΟΣ ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ

Φορολογούν τη ζωή μας

Ειδησάρια τα μείζονα