Και εγένετο ΕΡΤ



Του Πάνου Σκουρολιάκου

Το «μαύρο» που επιβλήθηκε στην δημόσια ραδιοτηλεόραση  τον Ιούνιο του 2013 είναι παρελθόν και με το νόμο! Η ΕΡΤ επανέρχεται,  με την ψήφιση από τη Βουλή των Ελλήνων του σχετικού νομοσχεδίου.
Αυτή η νέα ΕΡΤ που θα επαναλειτουργήσει όμως,  δεν πρέπει να κουβαλά τις παθογένειες του παρελθόντος της. Είναι κάτι στο οποίο συμφώνησαν όλες οι πτέρυγες της Βουλής. Ακόμα και εκείνοι που ευθύνονται για αυτές τις παθογένειες που εκδηλώθηκαν κατά την περίοδο που κυβερνούσαν εναλλάξ και στο τέλος μαζί.
Όσο απομακρύνεται ο χρόνος από το μαύρο που επιβλήθηκε στις οθόνες της ΕΡΤ  και έχοντας πια εικόνα σαφή του τι  επεδίωκαν οι φυσικοί αυτουργοί αυτού του εγκλήματος απέναντι στην δημοκρατία,  πρέπει να σταθούμε ψύχραιμα σε ότι αφορά την νέα επανεκκίνηση  ώστε  στη βάση της κοινής λογικής να αποδοθεί  στον ελληνικό λαό μια δημόσια ραδιοτηλεόραση αντάξια των προσδοκιών του, αλλά και του οβολού του, που καταβάλει για την λειτουργία της.
Το μαύρο που έπεσε το καλοκαίρι του ’13, δεν ήταν τυχαίο. Είχε ιδεολογική βάση και προετοιμάστηκε χρόνια πριν. Το 1990, η τότε νέα κυβέρνηση της ΝΔ, δεν επέβαλε μαύρο μεν, αλλά κατέβασε το ρελέ στην λειτουργία της, αφήνοντάς την να δουλεύει με μια αδύναμη γεννήτρια. Το έγκλημα εκείνης της εποχής, συνίσταται στην  υποβάθμιση  του προγράμματος  της με  καταργήσεις εκπομπών, παραγωγών και δραστηριοτήτων  στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση.  Σίγησαν τότε κατ' ουσίαν το περίφημο Δεύτερο Πρόγραμμα, το Θέατρο της Δευτέρας, και μια σειρά από  άλλες πετυχημένες εκπομπές,  υποβαθμίζοντας το πρόγραμμα της ΕΡΤ σε ένα ανούσιο χωρίς ενδιαφέρον χυλό. Ευτυχώς όμως. Ο τηλεθεατής μπορούσε να γυρίσει το δέκτη του στα ιδιωτικά κανάλια που τότε έκαναν τα πρώτα τους βήματα. Εντελώς τυχαία. Αυτό  το πρώτο δείγμα γραφής της νεοφιλελεύθερης πολιτικής απέναντι σε οτιδήποτε είναι δημόσιο που ταυτόχρονα καλύπτει και ανάγκες κοινωνικές, ολοκληρώθηκε δέκα  τρία χρόνια αργότερα με αυτό το οριστικό μαύρο  για το οποίο μιλάμε. Εντελώς τυχαία ξανά! 
Τώρα λοιπόν είναι ευκαιρία να δημιουργηθεί μια ΕΡΤ που δεν θα θυμίζει εκείνη την παλιά κομματική τηλεόραση. Μια ΕΡΤ όπου δεν θα χρειάζονται ήρωες δημοσιογράφοι για να μεταφέρουν την αλήθεια στις ειδήσεις και όπου δεν θα απαιτείται να είσαι σε μία κομματική λίστα για να βρεις δουλειά. Όπου  πολιτισμός σε ένα τόσο μαζικό και  λαϊκό  μέσο επικοινωνίας έχει θα επιτελεί σπουδαίο έργο στην καλλιέργεια του κοινού, μέσα από την ψυχαγωγία που τιμά και τις δύο έννοιες του όρου.   
Με πολλές  ιδιαίτερες  κατηγορίες κοινού πρέπει να επικοινωνεί ένας φορέας σαν αυτόν που θα δούμε να ζωντανεύει μέσα από τις οθόνες μας, θεραπεύοντας τις δικές τους  ξεχωριστές  ανάγκες. Άτομα   με Ειδικές Ανάγκες και υποτιτλισμός,  ιδιαίτερες  επαγγελματικές και πολιτισμικές κατηγορίες, γεωγραφικές ιδιαιτερότητες και κατηγορίες ενδιαφερόντων όπως ο αθλητισμός ή οι νέες τεχνολογίες.
Σπουδαίος και  ο  πυλώνας, της  εκπαίδευσης. Απαραίτητες είναι εκπομπές που δρουν  υποστηρικτικά στα προγράμματα σπουδών της Δημόσιας Εκπαίδευσης  και που  προσφέρουν  γνώσεις αυτοτελώς σε όσους την έχουν ανάγκη. Γνώση που θα φθάνει και στο μικρότερο νησί και στο πιο ξεχασμένο ορεινό χωριό της πατρίδας μας.
Όλα αυτά, μαζί με έγκυρες ειδήσεις και ψυχαγωγία αξιώσεων,  μπορούν να προτείνουν στο κοινό ένα ελκυστικό πρόγραμμα. Μιας για την τηλεόραση γενικά, αλλά πολύ περισσότερο για την  δημόσια τηλεόραση, δεν είναι απαραίτητες εκπομπές «καλόπιστης κοινωνικής κριτικής», ριάλιτις, ή εκπομπές όπου βραβεύεται «το πιο βρώμικο σπίτι»,  για να εξασφαλισθεί η  θεαματικότητα!
Σημαντικό είναι ακόμα, το ότι εξασφαλίζεται   ποσοστό από το ανταποδοτικό τέλος για την ενίσχυση του  κινηματογράφου και του βιβλίου. Αυτό, (όσον αφορά το βιβλίο) γίνεται για πρώτη φορά και είναι και συμβολικό και άμεσα χρηστικό, μιας και  η προηγούμενη κυβέρνηση κατάργησε  δημόσιους φορείς και προστατευτικές πολιτικές για το βιβλίο. Και αυτό είναι ένα στοιχείο – υποχρέωση για την Αριστερά.
Εγένετο ΕΡΤ λοιπόν. Μια ΕΡΤ της ψυχαγωγίας, της γνώσης, του πολιτισμού. Να ευχηθούμε πως θα είναι και αντάξια των προσδοκιών του Ελληνικού λαού. Καλοτάξιδη!

Από το tvxs.gr 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

"ΕΦΥΓΕ" Ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ, ΝΙΚΟΣ ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ

Έφυγε το μαύρο και ήρθε το ασπρόμαυρο στην Δημόσια Τηλεόραση (ΔΤ)

Φορολογούν τη ζωή μας