Στο κούτελο «ΑΠΕΡΓΟΣΠΑΣΤΗΣ»

Τον Απρίλιο του 1975 η ΕΣΗΕΑ προκηρύσσει μια μεγάλη απεργία για εργασιακά αλλά και θεσμικά ζητήματα των δημοσιογράφων. Οι εκδότες της εποχής δεν υποχωρούν παρά μόνο όταν στις 13 Μαΐου εκδίδεται το απεργιακό φύλλο «Αδέσμευτη Γνώμη» που γίνεται ανάρπαστο. Βλέποντας αυτή την κίνηση αποδέχονται τα αιτήματα.
Ο Κώστας Νίτσος, δημοσιογράφος, διευθυντής της απεργιακής έκδοσης «Αδέσμευτη Γνώμη» και για πολλά χρόνια διευθυντής της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», μιλώντας για εκείνη την απεργία είχε πει:
«Συνέπεια της χουντικής διαφθοράς το έως τότε δημοσιογραφικό- εκδοτικό κατεστημένο εκπίπτει καθαρά επιχειρηματικό. Οι εκδότες αυξάνουν τον πλούτο τους σε βάρος των συντακτών. Για το οικονομικό κέδρος τους θυσιάζουν και την καθαρή ενημέρωση και την αντικειμενική αλήθεια των ειδήσεων. Παραποιώντας και παραλείποντας οτιδήποτε δεν τους συμφέρει.
Η Ένωση Συντακτών απαντά θαυμαστά. Στις 28 του Απρίλη του 1975 κατεβαίνει σε απεργία που αργότερα την κάνει διαρκείας, όχι μόνο για την αύξηση των αποδοχών ή τη βελτίωση των απάνθρωπων συνθηκών εργασίας, αλλά και για θέματα ηθικής και εθνικής σημασίας, στηρίζοντας έτσι την ουσιαστική αποστολή της δημοσιογραφίας».
Αρχισυντάκτης στην εφημερίδα ήταν ο Αλέκος Φιλιππόπουλος.
Υπεύθυνοι Ρεπορτάζ οι, Σεραφείμ Φυντανίδης, Λυκούργος Κομίνης, Τόλης Γαρουφαλής. Αρθρογραφούσαν οι Χρήστος Πασαλάρης, Δημήτρης Ψαθάς, Μάριος Πλωρίτης, Παύλος Παλαιολόγος, Νίκος Καραντινός, Απόστολος Μαγγανάρης.
Όλοι οι άλλοι μοιράστηκαν εργασίες και ρεπορτάζ.
Πρόεδρος τότε της ΕΣΗΕΑ ήταν ο Σπύρος Γιαννάτος.

Σήμερα που οι συνάδελφοι της ΕΣΗΕΑ δίνουν το μεγάλο αγώνα για τη σωτηρία των ταμείου τους, παρά τα διαχρονικά τραγικά λάθη που έχουν γίνει, το οποία δεν είναι άμοιρα της γενικότερης εικόνας του κλάδου, κάποιοι τύποι στο ΣΚΑΪ έγιναν υπηρέτες και γλείφτες του αφεντικού τους.

Θα φέρουν εσαεί το τίτλο του απεργοσπάστη, κολλημένο στο κούτελο για να το βλέπουν όλοι. 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

"ΕΦΥΓΕ" Ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ, ΝΙΚΟΣ ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ

Ειδησάρια τα μείζονα

Φορολογούν τη ζωή μας