Ποιος κ. Μπάμπης η Ε.Ε. προωθεί την ιδιωτικοποίηση του νερού


Του Κώστα Θ. Βασιλάκη

Ξαφνικά ξυπνήσαμε από το λήθαργο εξαιτίας της τοποθέτησης του βουλευτή της Ν.Δ., Μπάμπη Παπαδημητρίου, στην Υποεπιτροπή Υδάτινων Πόρων της Βουλής, όπου ξεκάθαρα ανέφερε ότι, «το νερό είναι, δυστυχώς, απαράδεκτα φθηνό, η σπατάλη του είναι εξωφρενική».
Ο κύριος Μπάμπης, γνωστός για τις θέσεις τους από τον καιρό του σχολιασμού στο Σκάι, δέχθηκε ορυμαγδό επιθέσεων και υποτιμητικών σχολίων, κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Αυτή είναι η επιφάνεια με την οποία μας αρέσει να ασχολούμαστε, για να υπάρχει και μια… εκτόνωση. Σε λίγες μέρες θα ξεχαστεί, όπως έγινε με τη δήλωση του να δοθούν στις τράπεζες τα χρήματα που είχε βάλει στην άκρη, ως μαξιλάρι ασφαλείας, η προηγούμενη κυβέρνηση.
Ας δούμε όμως τώρα την πραγματικότητα η οποία πρέπει να μας ανησυχήσει περισσότερο από τις δηλώσεις του κυρίου Μπάμπη.
Εδώ και καιρό στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης γίνεται συζήτηση προς την κατεύθυνση ιδιωτικοποίησης του νερού. Μάλιστα ο αρμόδιος επίτροπος, Μισέλ Μπαρνιέ, σε δηλώσεις έχει υποστηρίξει αυτή την προοπτική, με τη φτηνή, πλέον, θέση περί ανταγωνισμού και καλύτερης ποιότητας.
Ουδείς ιδιώτης μεγαλοεπιχειρηματίας έχει μπει σε αυτό το χώρο για την… ψυχή της μάνας του. Τον ενδιαφέρει το κέρδος και τίποτα περισσότερο.
Να δούμε δύο παραδείγματα προκειμένου να γίνει καλύτερα κατανοητό το θέμα.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης του για το ντοκιμαντέρ «We Feed the World» το 2015, ο πρόεδρος της Nestlé, Peter Brabeck, έκανε την απίστευτη δήλωση ότι το νερό δεν αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα.
Επιτέθηκε στην ιδέα ότι η φύση είναι καλή, ενώ επιπλέον τόνισε ότι είναι μεγάλο επίτευγμα για τον άνθρωπο το γεγονός ότι μπορεί να αντισταθεί στην κυριαρχία της. Η Nestlé είναι ο μεγαλύτερος εμφιαλωτής νερού παγκοσμίως, και ο Brabeck τόνισε: «Η ιδέα ότι το νερό αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα, προέρχεται από εξτρεμιστικές μη κυβερνητικές οργανώσεις. Το νερό όπως κάθε άλλο διατροφικό αγαθό θα πρέπει να έχει αγοραστική αξία».
Στον Καναδά στην κοινότητα First Nations, που βρίσκεται κοντά στο Τορόντο οι κάτοικοι παλεύουν καθημερινά με τον εφιάλτη της λειψυδρίας, ενώ την ίδια στιγμή η Nestlé αντλεί εκατομμύρια λίτρα νερού από την περιοχή.
Μάλιστα σε κατοίκους της περιοχής εμφανίστηκαν προβλήματα υγείας εξαιτίας της έλλειψης του νερού, γιατί βασικές καθημερινές ανάγκες  όπως η χρήση της τουαλέτας και του μπάνιου δεν μπορούσαν να ικανοποιηθούν. «Όλη αυτή η κατάσταση είναι εξαντλητική και απαράδεκτη, ιδιαίτερα σε μία χώρα όπως ο Καναδάς, που θεωρείται ανεπτυγμένη», αναφέρουν μέλη της κοινότητας στο ρεπορτάζ που έκανε η εφημερίδα Guardian.
Ενώ λοιπόν ολόκληρη η κοινότητα των ιθαγενών είναι υποχρεωμένοι να ζουν χωρίς νερό, η Nestlé αντλεί δωρεάν εκατομμύρια λίτρα νερού από την περιοχή σε καθημερινή βάση με αποτέλεσμα να εξαντλεί τις πηγές και να μην υπάρχει περιθώριο ανανέωσης.
Ελλάδα και Πορτογαλία δέχθηκαν ισχυρές πιέσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο των μνημονίων που τους επιβλήθηκαν, να προχωρήσουν σε ιδιωτικοποίηση των εταιρειών ύδρευσης, που ανήκουν στο δημόσιο ή στους δήμους.
Στην Ελλάδα, για την ώρα κάτι τέτοιο δεν έγινε, αλλά στην Πορτογαλία ιδιωτικοποιήθηκε η κρατική εταιρεία στην πόλη Πάσος Ντε Φερέιρα. Σε ρεπορτάζ Γερμανικού τηλεοπτικού σταθμού, αποκαλύπτεται ότι η ποιότητα του νερού υποβαθμίστηκε, τα δύο πρώτα χρόνια υπήρξε αύξηση της τιμής του νερού κατά 400%, ενώ κάθε χρόνο η αύξηση κυμαίνεται στο 6%.  

Γίνεται νομίζω κατανοητό ποια είναι η γραμμή που έχει δοθεί και που θα φτάσουμε εάν μείνουμε καθηλωμένοι στον καναπέ μας, γράφοντας σχόλια στο facebook  και στο twitter.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση κυριαρχούν τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα, τα οποία έχουν τον πλήρη έλεγχο της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών, ενώ καθοδηγούν τις δύο μεγάλες πολιτικές δυνάμεις, του Λαϊκού Κόμματος και των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.
Η κατεύθυνση έχει δοθεί και είναι ζήτημα χρόνου να ξεκινήσει, ίσως και με κάποια Ευρωπαϊκή οδηγία, η εφαρμογή της πλήρους ιδιωτικοποίησης του νερού, προς όφελος μεγάλων επιχειρήσεων και ισχυρών ιδιωτικών συμφερόντων όπως η Nestle.
Επομένως η τοποθέτηση του κυρίου Μπάμπη μπορεί να προκάλεσε πρόσκαιρη ενεργοποίηση των αντανακλαστικών, όμως το πρόβλημα είναι ήδη έξω από την πόρτα μας. Και εξαρτάται πλέον από τη δική μας αντίδραση, εάν θα επιτρέψουμε ένα δημόσιο αγαθό να μπει στην κερδοσκοπική αρένα.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

"ΕΦΥΓΕ" Ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ, ΝΙΚΟΣ ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ

Έφυγε το μαύρο και ήρθε το ασπρόμαυρο στην Δημόσια Τηλεόραση (ΔΤ)

Φορολογούν τη ζωή μας